Miloš Michlovský se narodil do vinařské rodiny. Víno poprvé ochutnal asi ve čtyřech letech a už na druhém stupni základní školy věděl, čím se jednou bude živit. Svůj sen následoval, získal jedno z nejvyšších vzdělání v oboru a založil se svým bratrem Oldřichem vinařství. Jejich cesty se sice po deseti letech rozešly, přesto je dnes jeho společnost Vinselekt Michlovský jednou z nejúspěšnějších na trhu. Vyrobí na milion lahví ročně, v portfoliu má přes 250 druhů vín a řada z nich nese prestižní ocenění. Sám je pak považován za jednoho z největších odborníků na víno v ČR.

Když bylo Miloši Michlovskému dvanáct let, měl už docela jasnou představu, co jednou bude dělat, a šel si za tím. Po maturitě na Střední vinařské škole ve Valticích se mu naskytla příležitost studovat v bývalém Sovětském svazu, jehož některé jižní republiky, jako např. Gruzie, jsou kolébkou pěstování vinné révy. „Tak jsem si řekl, že poznat ta místa nebude špatné,“ vzpomíná Miloš Michlovský. Pět let strávil studiem Zahradnické fakulty Timirjazevovy zemědělské akademie v Moskvě, jehož součástí byla také praxe v Jaltě na Krymu, kde byly vinice jen deset minut od moře, a obhajoba doktorátu v Moldávii, která tehdy byla jakousi zemědělskou laboratoří SSSR a kde se pracovalo s genetickými materiály révy z celého světa.

Začalo to sudovými víny

Vyrábět víno začal pak poměrně záhy. Tehdy ale pouze pro osobní spotřebu. „Po revoluci v osmdesátém devátém hodně lidí přemýšlelo, že by začalo podnikat, lomcovalo to i se mnou,“ vypráví Miloš Michlovský a doplňuje: „Víno, které jsem vyrobil a nespotřeboval, jsem začal oficiálně prodávat a založil jsem si na to firmu, jež působila jako fyzická osoba.“ Na začátku 90. let ale nastoupil jako pedagog na Zahradnickou fakultu Vysoké školy zemědělské v Brně se sídlem v Lednici a svému podnikání se věnoval jen okrajově.

Jenže o víno byl zájem a jeho výroba začala vyžadovat jak finanční, tak časové investice. V roce 1994 proto opustil své zaměstnání a se svým bratrem Oldřichem začal podnikat naplno. „Nejprve jsme vyráběli sudová vína a vína na výrobu sektů. O zákazníky jsme naštěstí neměli nouzi. Tehdy vzrůstala poptávka po vínech od soukromníků, a navíc jsme nemuseli jako státní podniky platit obratovou daň, a tak jsme byli zajímaví i cenově,“ přibližuje své začátky Miloš Michlovský.

 

 

Po pár letech začal nejprve svá nejlepší vína plnit i do lahví a uchovávat je do okamžiku optimální zralosti. „Když jsem působil jako fyzická osoba a vedl jednoduché účetnictví, bylo pro mě těžké získat nějaké finance od bank. Nebyl jsem pro ně zajímavý. Takže počáteční rozvoj nebyl tak rychlý. Mohli jsme investovat do podnikání pouze ty peníze, které jsme vydělali. Naštěstí po čase se nám podařilo získat záruku od ČMZRB, což byl pro komerční banky impulz, že nám mohou věřit a peníze půjčit. Jsem rád, že nám bylo tehdy tímto způsobem pomoženo, protože jinak by ten náš vývoj byl mnohem pomalejší,“ přibližuje své počáteční trable se ziskem financí na další rozvoj své firmy Miloš Michlovský.

Postupem času tak lahvová vína začala převládat, nejprve je nakupovaly vinotéky, privátní zákazníci, restaurační zařízení, korporátní klienti. „Když už jsme byli schopni vyrobit významnější množství, navázali jsme spolupráci i s retailovými řetězci. Dnes prostřednictvím nich prodáme až tři čtvrtiny všech vín, která vyrobíme,“ říká jeden z největších odborníků na víno v ČR.

Dodávky i na Hrad

V roce 2003 se firma pana Michlovského stala akciovou společností s názvem Vinselekt Michlovský a brzy nato došlo k rozdělení cest jejích vlastníků. „S bratrem jsme se po deseti letech společného podnikání rozhodli vydat každý jinou cestou. Vždycky jsem si říkal, že mohu dělat jen to, čemu rozumím, a provozování penzionu, do kterého se chtěl Olda pustit, to nebylo,“ přibližuje další vývoj své firmy Miloš Michlovský.

Už v dobách, kdy se začal o víno zajímat, se zaměřoval na šlechtění rezistentních odrůd vinné révy. Své vysokoškolské vzdělání si pak ještě na začátku nového milénia doplnil o docentský titul a v roce 2005 svůj profesní růst rozšířil o obhajobu velkého doktorátu. Je tak mistrem v oboru a patří mezi nejvzdělanější vinaře v Čechách. Není proto divu, že nepřízeň počasí bere jako výzvu, nikoliv jako překážku svého podnikání. „Příroda je naší součástí, musíme si na ni zvyknout a umět se podle ní zařídit. V dobrém roce se udělá víno téměř samo, ale teprve ta svízelnější období ukážou, jak na tom vinař je. Já ty špatné roky vlastně i vítám a vyžívám se v nich,“ říká Miloš Michlovský.

 

Jeho vinařství vyrobí ročně na milion lahví a v portfoliu má přes 250 druhů vín. Vlastní 125 hektarů vinic, které mu dávají hrozny na tři čtvrtiny produkce, ostatní nakupuje a využívá je hlavně na výrobu vín pro retail. Přesto i zde nabízí pouze kvalitní vína, jde hlavně o přívlastky či pozdní sběry. Svá vína začal Miloš Michlovský přihlašovat do národních a mezinárodních soutěží už v roce 1997 a ihned stanula v čele řady z nich a přední linii si drží dodnes. Podávala se i na Pražském hradě, státním zámku v Lánech a při návštěvách zahraničních státníků. Klientelu firmy dnes tvoří kromě řetězců a vinoték také privátní zákazníci, specializované prodejny a špičková gastronomická zařízení. Přibližně pět procent jde na vývoz, především do USA, zemí Beneluxu, Ruska, Hongkongu či Japonska.

„Když jsem s vinařstvím začínal, chtěl jsem mít 200 hektarů vinic a vyrábět milion lahví ročně, které by nebyly jen pro horních 10 tisíc. Tento sen se mi splnil, i když moje polnosti jsou menší, což vůbec nevadí. Rozhodl jsem se totiž vsadit na kvalitu a sázíme až deset tisíc keřů na hektar, tedy se vracíme k tomu, co dělali naši předkové. A podobně se pěstují vína i ve vyhlášených francouzských oblastech Burgundsko, Bordeaux, Champagne,“ prozrazuje Miloš Michlovský, který s největší pravděpodobností díky svému synovi, jenž se vydal v jeho šlépějích, bude mít následovníka, který časem převezme firmu vyrábějící jedna z nejlepších vín v ČR a zaměstnávající cca 65 lidí.

Informace

O spolupráci

Českomoravská záruční a rozvojová banka poskytla Milošovi Michlovskému jako fyzické osobě a později i jeho společnosti Vinselekt Michlovský příspěvek na úroky a několik záruk k provozním či investičním úvěrům, z kterých byl například financován nákup zásob či výstavba skladovacích prostor. Tato finanční pomoc byla pro pana Michlovského důležitá především z toho pohledu, že se stal důvěryhodnějším klientem pro komerční banky a urychlil se tak rozvoj jeho firmy. Spolupráce mezi bankou a panem Michlovským začala v roce 1996.

Informace

O společnosti

Miloš Michlovský začal podnikat se svým bratrem na začátku 90. let minulého století. Tehdy vyráběli sudová vína a vína na výrobu sektů, postupně je plnili do vlastních lahví a dodávali do restauračních zařízení, vinoték a později i retailových řetězců. Vína společnosti Vinselekt Michlovský, která dnes zaměstnává cca 65 lidí, patří k nejlepším na trhu a sám Miloš Michlovský se řadí k nejznámějším a nejrespektovanějším moravským vinařům.

Size: XS SM MD LG XL XXL